remco[at]ontwerpzolder.nl +31(0)651514285
twitter.com/remcoj

Kunnen we gewoon stoppen met zeuren!

Wij zijn er in Nederland zo goed in… Zeuren! We kunnen echt over alles klagen, steunen en kreunen en we denken ’t allemaal beter te weten. Dus nu ga ik ff zeuren over het zeuren!

Social Zeuren

De aanleiding voor deze blog is een berichtje vanochtend op facebook over de vluchtelingen, allochtone Nederlanders en de overheid. Ik zal de tekst hier niet herhalen maar hij begon met “ik ben echt niet racistisch”.. de toon van de rest laat zich raden. Een regen van klachten over… the usual. Zo’n bericht lokt natuurlijk talloze reacties uit en als een (in mijn ogen) verstandig iemand een reactie plaatst met de strekking: “Ook jij mag stemmen en kiest de regering, wat doe jij zelf..” volgt daar weer een vloedgolf van ondoordachte “stemmen.. ja alsof dat zin heeft…” en “daar kunnen we echt niets mee” op.

Ik wil een gecensureerde facebook-ervaring

Op dit soort momenten denk ik, ik stop er ook mee, met dat hele Facebook. Maar dat is het medium de schuld geven voor het gedrag van haar gebruikers. Misschien moet ik er gewoon zelf maar voor zorgen dat ik dergelijke berichten niet meer zie. Ik wil graag een stemmings-filter op mijn FB account… Want mooie dingen, zoals de Deeldag waar ik straks naartoe ga, of die prachtige TED talk over hoe improvisatie op je brein werkt, wil ik niet missen.

Constructieve communicatie

Dus, laten we stoppen met dat gezeur en onze focus verleggen naar constructieve communicatie. Ik zeg niet dat we niet meer over de vluchtelingenproblematiek moeten praten, maar kunnen we de aanvliegroute niet wat veranderen? Op de vraag “Hoe?” kan ik ook niet direct een antwoord geven, maar dat zou toch een mooie uitdaging zijn! Heb je ideeën? Laat t me weten!

Elke stap is er één!

De afgelopen maand heb ik meegedacht en gewerkt aan de organisatie van de Deeldag in Nijmegen vandaag. De afgelopen twee dagen ben ik volop bezig geweest om samen met andren de presentatie in elkaar te zetten voor vandaag. De positieve energie, de oplossingsgerichte werkwijze, de ‘niets is te gek’ sfeer die er hangt en de inspirerende gesprekken waar eigenlijk geen tijd voor hebben, maar we doen ’t toch geven zo’n energie, dat je er bang van wordt.

In de aanloop naar vandaag heb ik wel een paar keer gedacht “ik hoop dat het allemaal lukt”, maar als je samen kijkt naar wat er is en hoe je daar t beste van kan maken, dan lukt alles! De voorbeelden die we in de presentatie verwerkt hebben zijn echt shocking! Wil je weten hoeveel tijd het heel Nijmegen zou besparen als mensen vaker wat boodschappen voor de buurvrouw mee zouden willen nemen, zodat die niet hoeft? Voor een flat van 60 appartementen is dat 15 uur per dag… voor Nijmegen zijn het 900+ dagen per dag! Dus elke stap, hoe klein ook is er één!

Geniet van het weekend…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.