remco[at]ontwerpzolder.nl +31(0)651514285
twitter.com/remcoj

7 ideeën om balans tussen werk en privé te creëren

Op wat voor een manier je ook voorziet in je inkomen, de balans tussen werk en privé is voor veel mensen een enorme uitdaging. Werk je meer dan fulltime omdat je carrière wilt maken of doe je je werk zo goed als je kunt, maar is je tijd met je gezin/partner heilig? Na jaren als zelfstandig ondernemer ben ik blij met de balans die ik nu heb gevonden!

maze

(Scroll naar onder voor de 7 ingrediënten die voor mij werken)

Zo zag mijn dag er vandaag uit.
Het is vandaag maandag, en dat betekent dat mijn vrouw om 11.00 de deur uit gaat om te gaan werken. Ik zorg dat ik dan thuis ben om voor onze dochter Evi van twee-en-half te zorgen. Toen ik vanochtend wakker werd, ben ik direct naar mijn kantoor gereden om aan het werk te gaan. Om 9.45 kreeg ik een telefoontje waardoor ik het werk waar ik mee bezig was neer heb gelegd en eerst langs een klant ben gegaan om een brandje te blussen.

Het probleem van mijn klant was snel opgespoord maar voor de oplossing moest ik nog even wat meer doen. Ik ben eerst naar huis gegaan omdat ik daar immers op tijd moest zijn. Thuis gekomen heb ik, terwijl Evi nog lekker aan het spelen was, nog even gekeken naar het probleem en een oplossing bedacht. Daarvoor moest ik echter wel even bij de klant op locatie kijken.

Herfstfoto van een bomendek
Wat kan herfst toch mooi uit de hoek komen!

Het was prachtig weer, dus een boswandelingetje met mijn meisje was een goed plan, en op weg naar het bos ben ik een kwartiertje bij mijn klant geweest waar Evi met een potloodje en een A4-tje vermaakt werd en ik het probleem heb kunnen oplossen. Klant blij en ik met mijn meisje op weg naar het bos. Op weg naar het bos komt een mailtje binnen op mijn telefoon met een verzoek van een andere klant. Of ik het liefst vandaag nog wat voor ze kan doen. Ik antwoord terug dat dat eind van de dag wordt.

Aangekomen in het bos lopen mijn dochter en ik heerlijk rustig een rondje waarbij we allebei genieten van het heerlijke weer. En een lol dat we samen hebben, rennen door het bos en blaadjes zoeken. Even lijkt Evi van slag als ik heel hard “NEE STOP” roep als ze bijna een brandnetel wil ‘plukken’… ze blijft stokstijf staan en zet geen stap meer. Ik leg haar uit dat ik niet boos op haar ben, maar dat een brandnetel prikkels heeft en dat ze daar heel vervelende jeuk van krijgt. Evi blijft stilstaan en er zit niets anders op haar in de bolderkar te zetten met haar knuffel en verder te lopen. Evi blijft wel lang stil en als ik haar vraag of ze naar huis wil knikt ze bevestigend. Hmm… ze is toch echt van slag.

evi
Evi schrikt van mijn reactie toen ze een brandnetel wilde plukken..

Opeens krijg ik een idee, ik pak een blaadje van de grond en geef het aan Evi… gelukkig, ze pakt het aan en legt het naast haar in het karretje…. We lopen verder. Iets verderop rij ik de bolderkar naast een laaghangende tak en laat Evi zelf een blaadje plukken. Gelukt, twee meter verder zegt Evi: “Papa, ik ben niet ziek meer… ik wil nog meer blaadjes plukken”. En zo lopen we verder waarbij we nog verschillende blaadjes van de grond rapen en afplukken! Het lijkt erop dat mijn meisje geen ‘blaadjestrauma’ heeft opgelopen.

Omdat ik met mijn volledige aandacht bij onze boswandeling was, kon ik er voor Evi zijn en iets bedenken waardoor ze, ondanks het brandnetel incident, toch een leuke middag heeft gehad.

trotsepapa
Eind goed… al goed!

Thuisgekomen gaat Evi nog even in de tuin bellenblazen en kan ik het klusje opknappen dat ik beloofd had. En nu, nu zit Evi lekker op de bank (waar ze knikkebollend nog even televisie kijkt) en ik schrijf dit blogje! Een geslaagde dag voor ons allebei… Zakelijk én privé!

De 7 ingrediënten van mijn ‘ideale mix’!

1. Maak je los van uurtje-factuurtje.
In de 20 jaar dat ik nu werk / onderneem heb ik vaak gemerkt dat ik anders tegen werken aankijk als veel van mijn leeftijdsgenoten. Zo zou ik in mijn tijd bij de KRO getekend hebben voor een prestatiecontract (ipv een vast aantal uur per maand) als ik daarmee de vrijheid kreeg om het werk te doen op de tijden waarop ik dat wilde.  Als ondernemer heb ik heel lang offertes gemaakt op basis van uren, nu spreek ik een bedrag af en ga aan het werk: bevrijd van het gevoel dat ik ‘het binnen x uur moet afmaken’…

2. Vermijd teveel harde deadlines.
Een avondje overwerken op z’n tijd is helemaal niet verkeerd, maar als je jezelf zo vastlegt dat het een wonder is als je een keer een avondje niet overwerkt, dan is het evenwicht ver te zoeken.

3. Werk wanneer ’t voor jou werkt.
Ik vind het heerlijk om ’s ochtends vroeg te beginnen en rond een uur of drie in de middag te stoppen.

4. Verspil tijd.Vind balans in tijd voor je werk en je gezin
Tijdverspilling, een van de nuttigste bezigheden die ik me kan bedenken 🙂 – Ik ben ervan overtuigd dat als je af en toe eens gewoon aanrommelt en uitstelt je stress voorkomt (mits je nr. 2 goed geregeld hebt). En tijdens het ‘verspillen’ is je onderbewuste hard voor je aan het werkt… Dat ene dingetje waar je niet van wist hoe je het aan moest pakken, wordt na een middagje aanmodderen doodeenvoudig opgelost! En zeker als je deze tijd gebruikt om bijvoorbeeld te knutselen met je dochter is het natuurlijk geen verspilling.

5. Make every moment count!
Wat je ook doet… doe alles wat je doet met hart en ziel (Tröckner Kecks). Een wandeling door het bos met je kind(eren) of partner is waardevoller als je niet ondertussen in je hoofd bezig bent met wat er allemaal nog moet. Geniet van het hier en nu. Heb je daar moetie mee? Mindfulness kan je helpen!

6. Verdedig je niet.
Waarom zou je moeten uitleggen aan – wie dan ook – dat je vandaag niet kunt (over)werken of helpen met verhuizen, of een boodschap te doen of …. Het is jouw leven en jouw keuze. Je bent mensen geen uitleg verschuldigd waarom je ze geen gunst kunt verlenen…

7. Berust in wat je niet kunt veranderen.
File’s, Lange rijen bij de kassa, plotseling slecht weer… allemaal dingen die een dag kunnen verpesten… Maar alleen als jij dat toelaat. Wat je niet kan veranderen, kan je beter maar omarmen. In de rij bij de kassa probeer ik altijd te genieten van het even niets doen, bij slecht weer kun je met wat aanpassing hetzelfde doen als bij mooi weer en anders… verander je gewoon je plannen.

Het addertje onder ’t gras
Er is wel iets wat je je moet realiseren als je de balans wilt verbeteren… er vanuit gaande dat deze nu doorslaat naar het werk… Het kan zijn dat het doorvoeren van bovenstaande punten resulteert in een lagere omzet/besteedbaar inkomen. Dat is ook een onderdeel van de balans en je keuze! Voor mij is dat het dubbel en dwars waard!

Reacties (4)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.