Kom op… wat meer vertrouwen! (in de easycratie)

Zojuist zag ik de Tweet van Martijn Aslander:
Ha! eerste slechte recensie van #easycratie http://www.managementboek.nl/recensie/9789052617022/580 maar eens rustig op kouwen, ik leer graag“.

Ik heb de recensie eens gelezen en de volgende zin is reden voor dit blogje: “Nog steeds blijven eigenbelang, groepsbelang, domheid en luiheid belangrijke drijfveren voor ons handelen.”

Wat een trieste conclussie en niet een waarin ik wil berusten. Ik geloof het ook niet, ik zie om mij heen heel veel tekenen van mensen die niet kiezen voor zichzelf, althans niet in de negatieve bijsmaak. Dingen die gedaan worden binnen bijvoorbeeld De Maatschappelijke MeerWaarde, Acht uur overwerken en 7 days of inspiration hebben niets te maken met  domheid of luiheid. Eigenbelang en groepsbelang, ja waarschijnlijk wel, we willen samen meer energie halen uit de dingen die we doen, en ‘goed’ doen of je inzetten voor een mooiere leefomgeving levert bakken met energie op.

Verder oppert Peter van der Wel: “Nog steeds is de macht van het kapitaal aanwezig, ondanks of misschien dankzij het internet nog wel sterker dan vroeger.” Hou nou toch op, techniek verandert inderdaad en zoals alles heeft dat plus- en minpunten. De individualisering van de samenleving heeft technologie en automatisering als katalysator gehad: Toen de automatische deuren bij de bakker in mijn dorp werden geplaatst hield niemand meer de deur voor een ander open, want dat hoefde immers niet meer, dus dat waren heel wat “alstublieft” en “dankuwelletjes” minder.

Ik ben ervan overtuigd dat internet en met name de sociale media er echt voor gezorgd hebben dat wij ons als mensen weer meer met elkaar zijn bezig gaan houden dan met onszelf. Een mens heeft denk ik altijd behoefte aan contact met andere mensen en door sociale media is de band die je met een ander kunt hebben hechter geworden. En ja, het helpt als je die mensen “in real life” ook kent of in ieder geval eens hebt ontmoet. Maar dat contact wordt beter en de sympathie stijgt dankzij twitter/facebook en hyves.

Heb de ‘van Dale’ er nog niet op nagekeken, maar de woorden “Sociale Overwaarde”, “Sociaal kapitaal” en “Crowdsourcing” zijn wat mij betreft positieve aanvullingen op de Nederlandse taal en op onze samenleving.

Dit bericht is geplaatst in Persoonlijke ontwikkeling met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Kom op… wat meer vertrouwen! (in de easycratie)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.