remco[at]ontwerpzolder.nl +31(0)651514285
twitter.com/remcoj

Kom op… wat meer vertrouwen! (in de easycratie)

Zojuist zag ik de Tweet van Martijn Aslander:
Ha! eerste slechte recensie van #easycratie http://www.managementboek.nl/recensie/9789052617022/580 maar eens rustig op kouwen, ik leer graag“.

Ik heb de recensie eens gelezen en de volgende zin is reden voor dit blogje: “Nog steeds blijven eigenbelang, groepsbelang, domheid en luiheid belangrijke drijfveren voor ons handelen.”

Wat een trieste conclussie en niet een waarin ik wil berusten. Ik geloof het ook niet, ik zie om mij heen heel veel tekenen van mensen die niet kiezen voor zichzelf, althans niet in de negatieve bijsmaak. Dingen die gedaan worden binnen bijvoorbeeld De Maatschappelijke MeerWaarde, Acht uur overwerken en 7 days of inspiration hebben niets te maken met  domheid of luiheid. Eigenbelang en groepsbelang, ja waarschijnlijk wel, we willen samen meer energie halen uit de dingen die we doen, en ‘goed’ doen of je inzetten voor een mooiere leefomgeving levert bakken met energie op.

Verder oppert Peter van der Wel: “Nog steeds is de macht van het kapitaal aanwezig, ondanks of misschien dankzij het internet nog wel sterker dan vroeger.” Hou nou toch op, techniek verandert inderdaad en zoals alles heeft dat plus- en minpunten. De individualisering van de samenleving heeft technologie en automatisering als katalysator gehad: Toen de automatische deuren bij de bakker in mijn dorp werden geplaatst hield niemand meer de deur voor een ander open, want dat hoefde immers niet meer, dus dat waren heel wat “alstublieft” en “dankuwelletjes” minder.

Ik ben ervan overtuigd dat internet en met name de sociale media er echt voor gezorgd hebben dat wij ons als mensen weer meer met elkaar zijn bezig gaan houden dan met onszelf. Een mens heeft denk ik altijd behoefte aan contact met andere mensen en door sociale media is de band die je met een ander kunt hebben hechter geworden. En ja, het helpt als je die mensen “in real life” ook kent of in ieder geval eens hebt ontmoet. Maar dat contact wordt beter en de sympathie stijgt dankzij twitter/facebook en hyves.

Heb de ‘van Dale’ er nog niet op nagekeken, maar de woorden “Sociale Overwaarde”, “Sociaal kapitaal” en “Crowdsourcing” zijn wat mij betreft positieve aanvullingen op de Nederlandse taal en op onze samenleving.

7di, crowdsourcing, easycratie, enthousiasme, martijn aslander, sociaal kapitaal, sociale media, sociale overwaarde, vertrouwen

Reacties (4)

 • als men als persoon niet erg openstaat voor verandering en nieuwe manieren om naar bestaande concepten te kijken zal er ook niets veranderen. deze mensen staan er gewoonweg niet open voor, ervaren alles als moeilijk, lastig en vervelend en zal daardoor vernieuwing en andere manieren om naar bestaande concepten te kijken geen doorgang hebben. je moet het daarom hebben van mensen die OPENstaan voor verandering en het lef hebben om te spelen met die verandering.

  interactie kan op vele manieren en hoeft niet persé alléén face to face te gebeuren. mooie en nieuwe ideeën ontstaan ook online en gaan offline verder. alleen de lefgozers binnen bedrijven die op ouderwetse manier werken maar OPENstaan voor verandering zullen in gesprek raken met mensen die hier dagelijks mee te maken hebben en ervaring kunnen en willen uitwisselen. Dus ja, misschien is het boek niet voor iedereen geschikt. Duhuh!

 • Hey Karin,

  Inderdaad, ik loop ook wel eens tegen starre types aan die verandering eng vinden… Mijn ervaring, uiteindelijk gaan ze toch mee of verdwijnen ze uit beeld. Een soort ‘very late adapters’. Maar daardoor laten wij ons niet meer tegenhouden, ieder z’n ding!

 • ik heb jarenlang gewerkt in zo’n ‘machine’ en heb me ervan losgetrokken vorig jaar. pas later zag ik in waarom ik precies tegen muren op liep. goed om te weten zodat ik door kan. of zij door kunnen is een tweede, maar ik ga ervanuit dat je beter je energie kunt richten op mensen die openstaan voor vernieuwing en verandering dan mensen proberen te overtuigen die idd star en angstig zijn.

 • Beste Remco en Karin (Martijn),

  Ikzelf (39jr) ben zeker geen ‘very’ late adapter en ik ben ook zeker niet star en/of angstig, ook ben ik niet moeilijk, vervelend en/of lastig. Dat gezegd hebbende kan ik mijn reply geven op bovenstaande reply’s en blog.

  De hele internet revolutie heeft mij altijd mateloos geboeid gehouden, zowel de positieve kant van het verhaal (zoals door jullie geschetst) alsmede de ‘negatieve’ kant van het verhaal. Juist over deze ‘negatieve’kant is weinig bekend. Wisten jullie dat de synapsen van onze generatie Einstein sterk zijn veranderd en nog steeds profound veranderen? Informatie wordt anders gescand en opgeslagen. Onderzoek wijst uit (empirisch én wetenschappelijk) dat er oppervlakkigheid optreedt bij deze groep Einsteiners, immers, je kan op het internet (bijv. bij social networks) zo iemand uit je Hyves clubje gooien, of iemand niet toelaten binnen je Twitter groep. Aangezien er ook mensen zijn die van ‘binnen’ nog eea te verwerken hebben en daardoor zich ook op dit niveau van internetcontacten buiten de boot voelen vallen. Deze mensen zijn niet lastig, vervelend etc integendeel!

  Remco: “Maar daardoor laten wij ons niet meer tegenhouden, ieder z’n ding!”

  Deze zin heeft iets sektarisch, Wij laten ons niet tegenhouden! Sta jij dan nog wel open voor een objectieve kijk op ontwikkelingen die je leven inwandelen? ‘Iedereen’ doet hét dus jij ook en al die anderen, tough luck guys and girls die niet meedoen met ONS!

  Zoals jullie wellicht weten leven wij in een tijdperk waar enorm veel overspannenheid en burnout is. De Prozac is bij wijze van spreken niet aan te slepen. Ook doen veel mensen aan Mindfulness en meditatie. Mensen willen naar binnen gaan om te ontdekken wie zijzelf zijn.

  Deze ontwikkeling is niet mede ontstaan doordat het internettijdperk zijn intrede deed, deze ontwikkeling vond daarvoor en in het begin van de internet revolutie al plaats. Ooit gehoord van de technische singuraliteit waar wij mensen tegenaan lopen?

  ” Technische singuraliteit is een tijd in de toekomst waar de technologische vooruitgang zo snel gaat dat mensen met hun tegenwoordige intelligentie (vnl. linker hersenhelft) de resulterende maatschappij niet meer kunnen begrijpen”

  Ik noemde al meditatie en Mindfulness en Prozac en mensen die schijnbaar angstig, lastig, vervelend en moeilijk zijn. Tel daar de technische singuraliteit eens bij op en je hebt een groep mensen (en die is vele malen groter dan wat jullie nu denken!) die wellicht voorgoed afhaken in de maatschappij die is ‘ontworpen’. Het duale karakter van onze maatschappij is dat WE allen graag naar binnen willen gaan, dit vervolgens tot op zekere hoogte doen (ze gaan het pad van de wijsheid op) maar uiteindelijk afhaken wanneer het echt lastig wordt (ontdekken en accepteren van je schaduwkant).

  Hieronder een passage uit mijn boek “Komt een Manager bij de “Dokter”:

  M: Onze huidige samenleving loopt tegen zijn technische singuraliteit aan. Deze ontwikkeling van de technische singuraliteit gaat inmiddels zo snel, dat mensen met hun oude denk en doe patroon dit op termijn helemaal niet meer kunnen volgen. Ze begrijpen de nieuwe, technisch gecreërde maatschappij niet meer.
  Je kent ongetwijfeld het verhaal van de mensen die vroeger geloofden dat de aarde plat was en wanneer je verder zou varen dan de horizon, je dan van de aarde zou vallen. Het besef dat de aarde toch echt rond was, bracht mensen volledig van slag. Hun wereldbeeld veranderde van de een op andere dag, de wereld was plotseling letterlijk groter geworden. Ze moesten zichzelf weer justeren op de nieuw ontstane situatie. Het omgekeerde proces is nu inmiddels aan het plaatsvinden.

  D: Hoe bedoel je dit omgekeerde proces?

  M: De techniek zal ons niet de nieuwe manier van leven gaan brengen. De mens wordt weer bron van vernieuwing en de techniek volgt dan als vanzelf.

  D: Ik laat hem even bezinken, maar ga door met je verhaal.

  EVOLUTIE VAN DE MENS
  M: Mensen die zich nu wél verder hebben ontwikkeld op lateraal en crossmediaal niveau, ook wel post humans genoemd, nemen hun verdere ontwikkeling in eigen hand.

  D: Post humans?

  M: Post humans zijn mensen die de technische singuraliteit wel aankunnen, zonder vol te lopen met informatie. Zij zien en beleven de wereld vanuit een holistische visie. Deze mensen hebben de kwantumsprong al gemaakt (HNL / post human) en evolueren zonder problemen naar volgende niveaus (fig. 5).
  Post humans kun je zien als het resultaat van generatie X plus generatie Y. Met andere woorden, post humans bestaan uit de oude en de nieuwe generatie.
  De constatering, dat de mensheid dus aan het evolueren is, is een hele belangrijke en verdient dan ook de aandacht die het behoort te krijgen.

  D: Want?

  M: Er wordt op dit moment flink ingezet op HNW en duurzaamheid. Post humans zitten al een niveau of wat niveaus hoger. Zij acteren al duurzaam en zien bijvoorbeeld overconsumptie als iets dat voortkomt uit ontevredenheid, verveling of niet verzadigd kunnen worden. Hoeveel computers, auto’s, kleding en mobiele telefoons moet je hebben om je weer goed te voelen? Teveel eten en drinken horen ook in dit rijtje thuis. Post humans weten inmiddels wie ze zijn en acteren vanuit binnenkant en niet vanuit buitenkant.

  D: Ze doen aan zelfreflectie en weten wie ze zijn, wat ze uitstralen en wat ze projecteren ? Zoiets?

  M: Precies en ze hebben zich ontwikkeld als holistische wezens waardoor ze heel goed weten dat we het met zijn allen moeten doen. Een egoïstische instelling van, het zal mijn tijd wel uitzingen, is hun onbekend. Intuïtie, vindingrijkheid en creativiteit hebben zij als tweede natuur. Ze zijn proactief, zijn in balans en hebben overtollige bagage afgeworpen omdat ze die niet meer nodig hebben op het nieuwe niveau. Wanneer je blijft ‘hangen’ in de evolutie van generatie X en Y naar post human, acteer je reactief in plaats van proactief. Ze wachten af in plaats van het ondernemen van actie binnen het gebied HNW en duurzaamheid. Waar ik dus op aanstuur is een trans-formatie in plaats van een verandering. Door de reactieve houding en de vernauwing van het bewustzijn denken we dat verandering de volgende stap is. Veranderen binnen een ‘systeem’ wat op zijn einde is gekomen kent geen nieuwe ontdekkingen meer, men borduurt verder op oude inzichten die toendertijd wel okay waren. Denk bijvoorbeeld aan het internet.

  2e passage uit mijn boek:

  De essentie van Gurdjieffs gedachtegoed is dat de individuele mens zichzelf niet of nauwelijks kent en zich daar eigenlijk niet bewust van is. Volgens Gurdjieff denkt en handelt de mens min of meer automatisch, hij identificeert zich met tal van denkbeelden en als gevolg daarvan ‘overkomt’ hem ook van alles (patronen en conditioneringen). De mens verkeert in een bewustzijns-toestand die binnen de new-age beweging wel als waakslaap wordt beschreven. Met andere woorden, het lichaam is weliswaar wakker, maar de geest, of datgene wat de mens in essentie echt ís, slaapt.

  D: En het bewust worden van zijn is nu net de essentie van jouw verhaal. Mensen moeten letterlijk weer wakker worden.

  M: Precies! En dat is nou het lastige om aan de mensen uit te leggen.
  Ze zitten zo vast in de voor hun gecreëerde wereld dat ze zelf geeneens meer in de gaten hebben wie ze nu écht zelf zijn. Een bijzondere constatering maar wel een hele belangrijke. Het veranderen van je perceptie gaat er weer voor zorgen dat je wakker wordt en je echte wereld onder ogen krijgt.

  D: Je ziet mensen wel plotseling wakker worden wanneer hun iets vervelends overkomt, bijvoorbeeld het overlijden van een dierbare.

  M: Klopt, ik noem dit transformatie triggers. Ineens gaan mensen zichzelf de juiste vragen stellen: “Waar ben ik toch mee bezig geweest de afgelopen jaren?”, “dat werk vind ik helemaal niet leuk ik ga nu werk doen waar mijn hart ligt” et cetera. Ze zien plotseling de waan van het leven. In De Verdieping kom ik hier zeker nog op terug.

  ————-

  Wat ik nu eigenlijk wil aangeven is dat we pas écht kunnen veranderen (transformeren) wanneer we daadwereklijk naar binnen zijn gegaan en een andere manier van denken, doen, voelen en ervaren (West meets Oost) hebben ontwikkeld. Onze huidige wereld is nagenoeg volledig cognitief ingericht (linker hersenhelft) en kent weinig ruimte voor de rechter hersenhelft (lateraal, crossmediaal, intuïtie, empathie etc). De linker hersenhelft kan 40-60 bewerkingen per seconde aan de rechter hersenhelft vele miljoenen!

  Welnu, doordat we doodleuk met z’n allen lekker ‘links’ bezig blijven zullen uiteindelijk volledig vastlopen op bewerkingsniveau, je hoofd loopt letterlijk vol! Daarom is het zo belangrijk dat je je oude bagage afwerpt en gaat inzien (als je het niet ziet zie je het niet totdat je het inziet) dat je je patronen en conditioneringen moet kennen om de volgende stap te maken. Dat is wat Einstein bedoelde met: “Problemen kunnen niet opgelost worden met dezelfde manier van denken die tot die problemen hebben geleid”

  HNW en het begrip Easycratie zijn tussenfases die nog een hele hoop strubbelingen met zich zal meebrengen. Mensen die dit niet kunnen volgen zijn geen late adapters of uitvallers, het zijn mensen die aan de hand moeten worden meegenomen om ze te laten inzien wat er allemaal gebeurt. En laat me hier nog aan toevoegen dat ik heeeeeel veel mensen ken waarvan jullie nu denken dat ze early adapters zijn en zo goed bezig. Deze mensen zitten aan de binnenkant nog volledig op het oude systeem geprogrammeerd. Ook deze mensen krijgen vroeg of laat problemen en lopen dan letterlijk tegen zichzelf aan.

  De techniek gaat met een razende vaart en houdt ons in de bovenkamer continue (verkeerd) bezet (Twitter, Hyves, Facebook, GSM’s etc etc). Als ik nu aan jullie vraag al die ’technische’ zaken voor 1 week volledig neer te leggen, dan kan ik jullie verzekeren dat er ontwennings verschijnselen gaan optreden. Plots heb je een zee van tijd en ruimte en voel je je disconnected van de ‘wereld’. Denk daar maar eens over na wanneer je naar binnen gaat 😉

  Hartelijk groet,

  Marco Koers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.