remco[at]ontwerpzolder.nl +31(0)651514285
twitter.com/remcoj

Bijzondere ontmoetingen

Misschien ligt het aan mij, maar de wereld om mij heen verandert! Ik verander, ik merk een trend.

De wereld verandert

Voor mij begon de verandering denk ik zo’n drie jaar geleden, toen ik via Syntens in aanraking kan met mensen als Anke Wiersma en Ralph Bijker. Via Anke ben ik bij lifehacking geweest, waar verhalen van Martijn Aslander me nieuwe inzichten gaven in ondernemen. En recent nog de bijeenkomst voor 7 days of inspiration met Nils Roemen waar social media ervoor gezorgd heeft dat veel mensen met een missie elkaar vinden.

Diepe dalen zijn kadootjes

Kort daarna kwam ik in een soort wervelwind terecht waardoor ik mijn gevoel voor richting kwijtraakte. Ik was niet depressief of down, maar raakte op de een of andere manier enorm veel energie kwijt. En voor iemand die al z’n hele leven met beide benen vrij stevig in de schoenen en op de grond staat, met soms iets teveel zelfvertrouwen en geen enkele belemmering om op z’n bek te gaan, is het kwijtraken van je richting behoorlijk beangstigend. Maar die angst veroorzaakte ontevredenheid en genoeg ontevredenheid zorgt voor verandering. Ik ging met hulp van vrienden (en professionals) op zoek naar mijn vernieuwde ik. Bij intake bij een psycholoog werd de vraag gesteld wat mijn doel was van de ‘sessies’… mijn antwoord: “Terug naar het nivo van zijn wat ik had… uh nee, eigenlijk wil ik verder komen dan dat”. Terugkijkend op dat jaar is het waar wat Anke ooit tegen me zei: “Een lange periode van bewust onbekwaamheid *1 is een kadootje, al ervaar je dat op dat moment natuurlijk niet”.

Persoonlijke ontwikkeling kan alleen met anderen

Ik wist altijd precies hoe dingen opgelost moesten worden, “Je moet gewoon…”, “Als je nu..”, “Het is heel eenvoudig, als je..”. Ik ben me gaan realiseren dat dat mijn oplossingen waren, niet van de mensen aan wie ik dat (on)gevraagde advies gaf. Dus nu probeer ik te luisteren, en geen oplossing aan te dragen. Iemand anders kan je problemen niet oplossen, maar kan je wel helpen met het zoeken naar jouw oplossing. Door veel met anderen te praten, door meer met mensen samen te werken en bewuster te zijn van hoe ik op anderen reageer en anderen op mij, heb ik mezelf aangeleerd om mijn oplossingen niet zonder meer op anderen te projecteren.

8 uur overwerken, vrijwilligerswerk, 7 days of inspiration…

Hoe zweverig het ook klinkt, maar alles draait om energie. En energie kun je krijgen of kwijtraken. Ik kende dagen bij I-Brix dat ik doodmoe thuiskwam, het gevoel had dat ik niets gedaan had en dus als een zoutzak in elkaar zakte. Vaak lag dat ‘aan een klant’ of ‘een leverancier’ die het allemaal niet begreep. Maar ik kan mijn klant of leverancier niet veranderen, alleen de manier waarop ik met hem/haar omga. Ik ben begonnen om opmerkingen die een ‘Zucht…’ reactie opleverden te gaan oppakken alsof het de grootste uitdaging van die dag was om deze persoon te helpen. Een aanpak die werkt! Want als ik op een mail met een ‘domme vraag’ reageer met de oplossing, dat rustig en duidelijk uitleg met een glimlach op m’n gezicht, dan is de dankbaarheid in 9 van de 10 gevallen genoeg om me meer energie op te leveren dan een ‘zucht’ kost of dat het oplossen me kostte!

Vervolgens kwam ik erachter dat workshops van Syntens, of meedoen aan initiatieven als 8 uur overwerken voor het goede doel, of 7 days of inspiration (initiatief van Nils Roemen) een soort Bonuslevels zijn waar je in één keer een hele berg energie vandaan kan halen. Waardoor ik na een avond van 18.00 tot 03.00 overwerken in Arnhem ook doodmoe thuiskwam, maar met een energie die me nog weken bij is gebleven.

World 3.0

Of het nu komt door mijn nieuwe inzichten of omdat het een trend is, ik zie de wereld om mij heen steeds meer kijken naar mensen, ervaringen ipv dingen en welvaart. Voor mij is doen wat ik leuk vind het belangrijkste in het leven en natuurlijk wil ik daar mijn geld mee verdienen, maar het doel is de ervaring, de lol en niet de grotere auto (waar ik geen ‘nee’ tegen zeg als ie op m’n pad komt) of dat hogere salaris. Dat is het overigens nooit geweest. Ik doe liever leuke dingen voor weinig dan rotklusjes voor veel. En dat wil niet zeggen dat ik nooit rotklussen doe, want het leven is niet alleen maar genieten, zonder dalen geen pieken!

En bij I-Brix hanteren we een stevig uurtarief, maar dat is omdat we het waard zijn, dingen met enthousiasme en passie doen en we daardoor een goed product of een goede dienst leveren. Klinkt dit tegenstrijdig, schijnheilig of arrogant? Dat kan, het kan me niet schelen, het werkt voor mij en we hebben gelukkig veel tevreden klanten.

Bijzondere ontmoetingen

Ik begon dit blog al met een aantal mensen die ik heb leren kennen, en in de afgelopen jaren heb ik heel veel nieuwe mensen leren kennen, via de workshops, via vrijwilligerswerk, via opdrachten. En daar zaten een aantal bijzondere ontmoetingen bij. Ik heb me zelfs van bestaande vrienden gerealisseerd hoe belangrijk die eigenlijk wel niet zijn (en zijn geweest) in mijn leven. Om toch een voorbeeld te geven, afgelopen weekend ben ik gaan filmen bij het Theekoepeltje in Druten. Was er nog nooit geweest, maar daar aangekomen een warm welkom door Wendy, die met haar enthousiasme aan de telefoon mij had overgehaald om bij haar te komen filmen. Normaal doen we dat op zaterdag want de uitzending moet zondag klaar zijn, maar ze was zo enthousiast dat ik zondagochtend met Marian Heijmans naar Druten ben gegaan en daarna als een speer ben gaan monteren. Toen ik ’s middags met Loes terugging om een dvd-tje met de uitzending te ruilen tegen het laatste stuk overheerlijke appeltaart (wat Wendy had gereserveerd en waarvoor ze vele bezoekers heeft teleurgesteld) raakten we aan de praat en dat was een bijzonder openhartig en prettig gesprek! Leuk om dit soort mensen te ontmoeten! En ik onmoet ze steeds vaker!

*1 = Bewust onbekwaam is een term uit mijn MDI profiel

7di, anke wiersma, energie, ervaring, martijn aslander, mdi, nils roemen, ontwikkeling, positiviteit, psychologie, ralf bijker, respect, social media, socialer, theekoepeltje druten, world 3.0

Reacties (2)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.